Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Grote vraag jaagt uienmarkt op

De uienmarkt slaat om dankzij vriendelijker stemming en daarmee verbetering van het prijspeil, mogelijk op weg naar 'kostendekkend'.

Wekenlang zat er voor de telers de klad in wat betreft de opbrengsten van hun af land verkochte uien. Plantuien waren er in overvloed, de prijs daalde ondanks stevige uitvoervolumes. Ook de eerste noteringen van de zaaiuien, die dit seizoen vroeg beschikbaar kwamen, gaven telers geen reden tot juichen. Nu er minder noodzaak is om zaaiuien meteen te plaatsen uit overwegingen van plaatsgebrek dan wel kwaliteit, droogt de voorraad bij de sorteerder en verpakker zienderogen op. De export naar vooral Afrikaanse bestemmingen is al bijzonder groot geweest, mede dankzij de lage prijzen. Vooral in de afgelopen twee weken zijn er grote hoeveelheden verscheept naar Afrika, die daar nog juist voor de uitgebreide viering van Tabaski (=Offerfeest) binnen kunnen lopen. In de staart van de af land periode was er dan ook aardig kooplust. Zowel in Goes als in Middenmeer zijn de noteringen flink verhoogd met respectievelijk €1,25 en €1,38 per 100 kilo. Emmeloord wijzigde vorige week de stemming al van flauw in prijshoudend en kwam donderdag 18 september uit de bus met 'vast': plus €1,00 voor 30 procent grof en plus €1,75.

Prognose: prijs stijgt

Eén reactie

  • AD AKKERMANS

    Over 2 maanden gewoon 15 ct voor uien. Jammer voor de aardappelen want die hebben te maken met weggeefmeeleverzltoprins noteringen

Of registreer je om te kunnen reageren.