Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Goede oogst drukt suikerprijs

De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen zakte vorige week onder de 400 dollar per ton (oktobercontract).

Dat is de laagste prijs sinds juni 2010 voor een eerstaflopende suikercontract.

De prijs daalt doordat Brazilië, Thailand en India veel suikerriet oogsten. Thailand produceert zelfs een record aan suiker. Vanwege de lage suikerprijs verlegt Thailand de subsidiestromen van de rijstsector naar de suikerproducenten. India geeft subsidie op het transport van suiker dat is bestemd voor buitenlandse markten om maar van het spul af te komen. Er zijn geruchten dat ook Brazilië de suikersector wil steunen in de vorm van een belastingvoordeel.

Ondanks de sterk gedaalde suikerprijs blijft de vraag achter. Dat komt ook doordat de olieprijs is gedaald. Dat drukt de marges van de Braziliaanse ethanolproductie, waardoor de vraag naar suiker daalt.

De diverse marktbureaus schatten dat de wereld dit seizoen 1,5 miljoen tot 4,8 miljoen ton méér suiker produceert dan het nodig heeft. Daardoor groeien de suikervoorraden in de wereld aan het eind van seizoen 2013/2014, dat deze maand eindigt, naar ongeveer 76 miljoen ton. Afgezet tegen een jaarlijks verbruik van ongeveer 175 miljoen ton zijn de voorraden zo groot dat een prijsstijging voorlopig kan worden uitgesloten. De marktbureaus verwachten wel dat de suikerproductie volgend seizoen achter blijft bij het verbruik. Maar er zijn meerdere jaren van tekorten nodig om de suikervoorraden te doen slinken.

Prognose: suikerprijs staat onder druk.

Laatste reacties

  • info36

    Biobrandstof.

  • agro1

    grote productie >>>> grote vloek voor de producent. goede oogst???? hete tranen schreien!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.