Akkerbouw

Achtergrond

Geen echte handel in fritesgeschikt

De aardappelhandel is dusdanig flauw dat er ook af land geen transacties van belang zijn. De telersbeurs Emmeloord kon donderdag dan ook geen notering afgeven voor de leveringen van fritesgeschikte af land geleverde zandaardappelen; niet voor de bestemming binnen Nederland, België en Duitsland en ook niet daarbuiten.

De situatie was eigenlijk niet zoveel anders dan een week ervoor, toen in Emmeloord voor het eerst dit seizoen een telersprijs af land werd gegeven. Dat was twee weken later dan gepland wegens het eveneens ontberen van handel. Van de welgeteld tien transactiemeldingen die het prijsinformatiesysteem Agriprins vorige week registreerde, betroffen er maar twee volume van meer dan 200 ton. Dat ging in alle gevallen om meelevering van overproductie naast contractueel overeengekomen hoeveelheden. Tussen verwerkers en telers is in Nederland geen vrije handel.

In België hebben het interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt PCA/Fiwap en ook Belgapom nog wel prijzen afgegeven. Bintjes brengen €1,00 tot €1,50 op en alleen Innovator 50 cent meer. Volgens de Belgen koopt de industrie kleine hoeveelheden op de vrije markt, om te verwerken als aanvulling op contractpartijen en meeleveraardappelen. Het aanbod is in België niettemin beperkt, omdat veel telers niet voor deze zeer lage prijzen willen verkopen. Voorlopig is weinig muziek in de aardappelmarkt te verwachten. De termijnprijs voor april 2015 hangt rond een dieptepunt van €6.

Prognose: onveranderd laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.