Akkerbouw

Achtergrond

Flauwe handelsweek op aardappeltermijnmarkt

De stemming op de aardappeltermijnmarkt sloeg na een prijshoudende in de tweede helft van de vorige week om. De aardappelmarkt kreeg te veel flauwe informatie te verwerken, waardoor de termijnprijs nog verder door de knieën ging. Met een laagste prijs van €6,50 werd nogmaals een nieuw dieptepunt bereikt voor dit seizoen.

De omzet bedroeg 168 contracten, met een slotprijs van €6,60 (-30 cent) voor april en €8,10 (-30 cent) voor het junicontract. De openstaande positie breidde over de hele week uit naar 3.071 (+101) contracten.

De effectieve noteringen lieten de vorige week geen veranderingen zien. In België noteerde Belgapom €1 (onveranderd) voor de Premières en €2,50 voor Bintjes. De SNM-notering in Frankrijk bleef staan op €1,50. Aan het begin van de week gaf de angst voor eventuele wateroverlast in Nederland en België de termijnprijs een lichte impuls. De markt veerde op naar €7,60, maar vanaf woensdag sloeg de stemming om. Meevallende proefrooiresultaten en slechte marktprognoses tijdens de jaarlijkse aardappeldag van de firma Weuthen in Duitsland waren de aanzet voor de verdere daling.

Al met al was het een zwakke handelsweek die geëindigd is op het laagste niveau van het huidige seizoen. In Engeland werd het areaalcijfer van eind juni door BPC naar boven bijgesteld met 2.000 hectare naar 121.900 hectare. Het areaal blijft daarmee 500 hectare achter bij vorig seizoen, toen 122.400 hectare werd uitgeplant.

De Vries & Westerman

Of registreer je om te kunnen reageren.