Akkerbouw

Achtergrond

'Akkoord' Oekraïne drukt graanprijs

Tarwe en mais werden woensdag op de termijnmarkten in Chicago en Parijs goedkoper tijdens de handelsdag.

Oekraïne meldde 's ochtends een bestand te hebben gesloten met Rusland over het conflict in Oost-Oekraïne. Aangezien beide landen veel graan exporteren, drukt zo'n bestand de noteringen. Rusland ontkent echter een akkoord met Oekraïne te hebben gesloten.

De invloed van het conflict op de graanprijzen is opmerkelijk. Want ondanks de oorlog exporteren beide landen volop graan. Volgens het Franse marktbureau Agritel exporteerde Rusland in augustus 4,1 miljoen ton graan, waarvan 3,7 miljoen ton tarwe. Dat is een record voor augustus. Oekraïne exporteerde in juli en augustus totaal 5,0 miljoen ton graan. Dat was vorig jaar in beide maanden 3,3 miljoen ton. De oorlog heeft tot nu toe geen effect op de graanexport. Oekraïne wordt bij de export geholpen doordat de nationale munt (hryvna) in een jaar 40 procent in waarde is gedaald.

Algerije moet dit seizoen 7,5 miljoen ton tarwe importeren, vanwege een slechte binnenlandse oogst. Daarmee wordt het land de tweede tarwe-importeur in de wereld, na Egypte. Normaal koopt het land tarwe in Frankrijk, maar dat heeft vooral tarwe van een matige kwaliteit. En Algerije verbiedt het om tarwe uit verschillende landen te mengen om de gemiddelde kwaliteit op te vijzelen. De vraag is welk land dan tarwe gaat leveren aan Algerije. Voordeel voor Europese landen is dat de euro in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar.

Prognose: tarweprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.