Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt zwakker voor het weekeinde

De termijnmarkt moest in de tweede helft van de vorige week weer een halve euro inleveren van het prijsherstel. Goed prijshoudende stemming zorgde voor een top van €7,00. Vanaf donderdagmiddag stond de markt echter weer onder druk, waardoor de slotprijs op vrijdag uitkwam op €6,40.

De openstaande positie nam fors toe en steeg ruim tweehonderd contracten naar 3.350. De termijnmarkt beweegt sinds half augustus tussen €6,00 en €7,00 en heeft daarmee de dalende trend omgezet in een stabilisatiefase. De effectieve noteringen bieden nog weinig houvast, Emmeloord kwam donderdag met een eerste af land notering van €2,00 tot €3,00.

Vrijdag 19 september zakten de noteringen van zowel Belgapom als het Franse SNM nog een halve euro terug naar een prijs van €1,50. Het extreem lage prijsniveau van de dagmarkt zorgt voor een apathische stemming in de effectieve markt. Alleen de export biedt een lichtpuntje, door het lage prijsniveau hebben verpakkers en exporteurs goede belangstelling voor de overzeese bestemmingen.

De rooiwerkzaamheden laten een wisselend beeld zien. Op de zandgronden worden snel vorderingen gemaakt en zijn de opbrengsten zeer goed. Op de klei gaat het moeizamer, te droge omstandigheden zorgen voor vertraging. Enig neerslag van betekenis zal dan ook welkom zijn. De export over de maand augustus kwam uit op 92.233 ton en bleef daarmee 6.000 ton achter bij augustus vorig seizoen (98.224 ton). Het voorlopige verwerkingscijfer over de maand augustus viel tegen met 287.000 ton. De totale verwerking in de afgelopen twaalf maanden (3.750 miljoen ton) ligt echter nog ruim 300.000 ton voor op dezelfde periode daarvoor.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.