Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt is onveranderd flauw

Het aardappelseizoen 2014/'15 is alleen al vanwege de brede areaaltoename voortvarend gestart.

Vanwege het uitzonderlijk verloop van de groeiomstandigheden is de productie naar verhouding nog meer gegroeid. Dat heeft in de eerste fase van oogsten al veel druk op de markt voor vrije aardappelen gezet. Vlotte aanvoer van de eerste vroege aardappelen, ook nog eens in aanzienlijke hoeveelheid, heeft de fritesprijzen weggedrukt naar een abominabel peil van €1 tot €3 per 100 kilo. Bij de beschikbare hoeveelheden is een flink deel meegeleverde overproductie van de leveranciers die contracten hebben met de verwerkende industrie.

De in hoge mate ontbrekende 'echte' handelsactiviteit heeft ertoe geleid dat de telersbeurs Emmeloord donderdag 4 september niet de geplande eerste af land notering voor fritesaardappelen kon zetten. Naar verwachting gaat dat dinsdag 9 september wel lukken in Goes.

De druk op de aardappelprijzen zal nog een flinke periode aanhouden als de weersomstandigheden niet drastisch wijzigen. Gering vertrouwen in de prijzen die dit seizoen mogelijk zijn, blijkt uit de termijnmarkt. De prijs voor het aprilcontract is sinds de €12,90 van 19 juni ruim gehalveerd. Vorige week stond teller op gemiddeld €6,36. Voor de handel in fritesgeschikte aardappelen dringen vergelijkingen met het prijstechnisch zwakke oogstjaar 2011 zich op. Het lopende seizoen zit daar wat betreft de stand van zaken op de termijnmarkt nog onder, zowel qua prijspeil als hoeveelheid transacties en openstaande positie.

Prognose: stabiel laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.