Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod uien nog te groot voor de vraag

De uienprijzen zakken verder weg naar een bedenkelijk niveau, afgezet tegen de uitstekende opbrengsten van het vorige seizoen.

Goes noteert geen plantuien meer en wist dinsdag 2 september zelfs al een prijs voor zaaiuien droog uit de schuur te melden. Emmeloord noteert vooralsnog alleen af land. Er is deze week €3,50 tot €4,50 per 100 kilo betaald. Voor rode uien is de markt eveneens flauw, maar in die categorie hield de 60 procent grof-sortering zijn prijs à €10 vast.

Het aanbod uien is ondanks de matige prijzen en de wisselvallige weersomstandigheden te ruim voor de vraag. Telers die weinig vertrouwen hebben in de kwaliteit van partijen zaaiuien doen ze liever meteen af land weg, maar wie ze kan opslaan, houdt ze bij het huidige prijspeil vast.

De export is dit seizoen eerder dan gebruikelijk op gang gekomen dankzij vroegtijdige beschikbaarheid. In de eerste vier weken van juli is er al een hoeveelheid van ruim 50.000 ton uitgevoerd. De helft was voor Afrikaanse bestemmingen, met name Guinee, Mauritanië, Sierra Leone, Gambia en Mali. In de afgelopen weken zijn ook de eerste vrachten voor Senegal verscheept. Binnen de EU zelf nemen vooral het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Frankrijk serieuze volumes af.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.