Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Tarwe stabieler dan mais en soja

De graanmarkt laat een wisselend beeld zien. De prijzen van mais en sojabonen staan onder druk omdat op het noordelijk halfrond grote oogsten worden verwacht.

Hoewel de droogte in de VS en Oekraïne dat nog kan doorkruisen. De VS produceert veel mais en sojabonen en daar is het te droog en te koud. In Oekraïne, dat veel mais exporteert, is het droog en erg warm. Als regen uitblijft, dalen de hectareopbrengsten.

De tarweprijs kan zich een beetje aan de malaise onttrekken. De tarwenoteringen stegen deze week op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. De wereld oogst minder tarwe dan vorig seizoen. De productie is maar iets hoger dan het verbruik en dat geeft een wankel evenwicht op de tarwemarkt. Bovendien oogsten Frankrijk en Duitsland door de regen een slechtere kwaliteit tarwe dan normaal. Dat is goed voor de maaltarweprijs.

Desondanks zijn de tarweprijzen een stuk lager dan in andere jaren vlak na de oogst. De beurzen in Nederland noteren deze week ruim 20 euro lager dan vorig jaar en bijna 90 euro lager dan begin augustus 2012.

Ook de verwachtingen voor het verdere prijsverloop zijn dit seizoen negatiever dan in andere jaren. Coöperatie CZAV betaalt voor de oogst van dit jaar een voorschot van 130 euro voor maaltarwe en 120 euro voor voertarwe, exclusief btw. Vorig jaar lagen de voorschotprijzen op respectievelijk 135 en 130 euro. En in de zomer van 2012 was dat 200 en 190 euro.

Prognose: tarwemarkt is onzeker.

Eén reactie

  • farmerbn

    De handel heeft al posities ingenomen en de prijs wordt al omhoog geschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.