Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Stijging notering voertarwe verrast

De voertarwenoteringen van de beurs in Groningen en van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stegen deze week.

Groningen noteert 3 euro hoger voor voertarwe en RVO.nl verhoogt de EU-notering met €1,50.

De verhogingen wekken verbazing. Want het aanbod aan voertarwe is enorm in de EU. De EU oogst veel tarwe. De Europese Commissie gaat uit van een oogst van 139 miljoen ton. Dat is bijna 3 miljoen ton meer dan vorig jaar. Bovendien heeft het veel geregend in Frankrijk en Duitsland, waardoor de kwaliteit achteruit is gehold. In Frankrijk is veel tarwe overrijp geoogst doordat regen voortdurend de combines van het land dreef. De valgetallen zijn laag. Veel tarwe is hooguit geschikt als veevoer. In Frankrijk daalden de spotnoteringen dinsdag dan ook.

Ook op de termijnmarkt in Parijs staat de tarweprijs onder druk. Natuurlijk door de regen. Maar er was ook onduidelijkheid over de specificaties voor de termijncontracten. Daarnaast heeft Rusland veel tarwe van goede kwaliteit in de silo's. De handelaren daar vrezen nieuwe sancties van westerse landen. Daarom proberen ze zo veel mogelijk tarwe te verkopen op de wereldmarkt. Dat drukt de Europese tarwe van de markt, met als gevolg lagere prijzen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) geeft in de laatste Wasde-prognose aan dat de wereld dit seizoen een record aan tarwe, mais en sojabonen oogst. De voorraden groeien. Daarom ziet het er niet naar dat de graanprijzen dit seizoen nog zullen stijgen.

Prognose: tarweprijs daalt.

Eén reactie

  • jan hien

    dan kunnen ze volgende week er weer 6 euro eraf

Of registreer je om te kunnen reageren.