Akkerbouw

Achtergrond

Seizoen zaaiuien begint met lage prijs

Vanwege een overaanbod van plantuien en een vervroegd aanbod van zaaiuien zijn de prijzen van plant- en zaaiuien laag.

De notering van plantuien daalde deze week met €1 naar €4 tot €5,50 per 100 kilo. De eerste notering van zaaiuien af land op de regionale beurs in Goes komt dit jaar uit op slechts €4,50 tot €6,25 door het mindere sentiment op de uienmarkt.

Vorig jaar was het begin van het zaaiuienseizoen aanmerkelijk beter met €13,50 tot €15,50 per 100 kilo. In 2012 was dat ook het geval met prijzen van €10 tot €11. Het lijkt aannemelijk dat de markt zijn bodem onderhand heeft bereikt. Maar omdat de afzet toch stroef loopt, kunnen de prijzen nog verder zakken.

Door de lage uienprijs kan Nederland op langere termijn het exportvolume naar nieuwe landen uitbreiden. De lage prijzen maken het voor de exporteur makkelijker nieuwe markten aan te boren, omdat Nederland dan beter kan concurreren en de kans krijgt om het vertrouwen te winnen van nieuwe afnemers.

Zo kan Nederland, dat 90 procent van zijn uien exporteert, nieuwe bestemmingen aanboren in het Verre Oosten, waaronder Maleisië en Indonesië. Ook kan Nederland de afzetmarkt vergroten door levering van uien aan meer Afrikaanse landen en landen in Zuid-Amerika, zoals Brazilië, Panama en Costa Rica. Om nieuwe markten te behouden, is het belangrijk om de uikwaliteit goed te bewaken.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.