Akkerbouw

Achtergrond

Prijspeil van soja blijft nog hangen

Waar vorig jaar in augustus de termijnprijs voor koolzaad geleidelijk begon op te lopen richting €390 per ton voor het eerst aflopende contract (november), is in Parijs de teller nu steeds tussen €330 en €320 geweest, met af en toe een marginaal plusje.

Parijs noteerde maandag 25 augustus €321,50 ofwel €3,25 minder dan het slot van vrijdag. Het is een beeld waarin niet veel verandering te verwachten valt in positieve zin. De koolzaadproductie in de EU is erg groot en biedt ruim compensatie voor terugval elders, zoals in Canada. Wereldwijd is de raapzaad- en koolzaadoogst de op één na grootste ooit. De markt voor oliezaden blijft dan ook in mineur. De  in de EU licht positieve ondertoon van vorige week kan te maken hebben met de koers van de euro, die waarde heeft verloren ten opzichte van de dollar.

Op de wereldmarkt voor oliezaden is de sojabonenprijs een sterk bepalende factor. Hier is begin juli  bij de start van het nieuwe boekjaar een prijsdaling ingezet, onder invloed van de vooruitzichten op recordopbrengsten van de nieuwe oogst, vooral in de Verenigde Staten. Daarna is in augustus een zekere stabilisatie opgetreden. De uitzonderlijke productie is immers nog niet op de markt en het verbruik is domweg nog steeds groot. China heeft veel soja nodig. Het is onvoldoende om de prijs op termijn op niveau te houden, maar de markt staat nog steeds op een peil boven dat van 2011/2012. De nodige aandacht gaat daarom uit naar rapportage over de aanwezige voorraden soja oogst 2013 in de VS, al is het een tijdelijke aangelegenheid.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.