Akkerbouw

Achtergrond 9 reacties

Naar ander marktsysteem consumptieaardappelen

De vrije marktprijs van vroege fritesaardappelen is op een dieptepunt. De Belgapom-notering van vroege aardappelen is gedaald tot €1 per 100 kilo. Invoering van het Amerikaanse marktsysteem kan deze prijzen stabieler houden.

De seizoenschommelingen in vrije marktprijzen van consumptieaardappelen zijn groot. Dat brengt voor telers en aardappelindustrie onzekerheid en financiële risico's met zich mee. Een belangrijke oorzaak hiervan is een jaarlijks sterk variërend aanbod van consumptieaardappelen. Als de prijzen van fritesaardappelen goed zijn, wordt het jaar erop meer van dit product geteeld. Zijn de prijzen slecht, dan volgt een jaar met minder consumptieaardappelen en stijgt de prijs weer.

Om in de toekomst dramatisch lage prijzen van consumptieaardappelen te voorkomen, is een stabieler Europees areaal nodig. "De aardappelmarkt gaat veranderen", verwacht Jan van Kempen, voorzitter van de aardappeltelerscommissie van verwerker Aviko. "We gaan langzaam richting het Amerikaanse marktsysteem, waar 98 procent van de consumptieaardappelen contractueel is vastgelegd, zowel qua areaal als qua prijs."

Volgens van Kempen en een woordvoerder van Farm Frites is dit vanwege een andere cultuur in Nederland vooralsnog een brug te ver. Maar binnen vijf tot tien jaar zien zij onze aardappelmarkt opschuiven richting meer vaste relaties en concrete teeltafspraken (areaal, kwaliteit en prijs) tussen telers en verwerkers. Dat leidt in elk geval tot een stabielere prijs. Daarnaast verwachten fritesverwerkers op langere termijn groei op nieuwe afzetmarkten, zoals in Azië, door groei van de wereldbevolking en veranderde eetpatronen. Dat kan de vraag naar consumptieaardappelen wereldwijd stimuleren, waardoor er meer evenwicht komt in vraag en aanbod met een bufferende werking op prijsfluctuaties.

Laatste reacties

 • chila

  Jazeker , alles onder contract . Te weinig om van te leven en te veel om dood te gaan !!

 • info36

  Dus nooit geen kostendekkende prijzen meer.Altijd vast laag.
  Dom hoor. Er zijn maar een paar maatregelen nodig om altijd tot een goede prijs te komen, namelijk in Noord-west Europa 20% minder areaal consumptieaardappelen en geen contracten meer!

 • info36

  Overigens is het Amerikaanse systeem niet te vergelijken met Europa.
  In Amerika heb je relatief weinig aardappeltelers. Over het algemeen zijn dit gespecialiseerde bedrijven die zelf hun eigen geteelde aardappelen verwerken en vermarkten. Aardappelen zijn daar dus geen standaard akkerbouwgewas. Hoe anders is het in Europa waar aardappelen veelal een vaste waarde zijn in het standaard bouwplan. Contracten zijn funest voor een gezonde marktwerking. Areaalbeheersing is essentieel in een krimpende markt. De consumptie neemt jaarlijks af.

 • Can

  Helemaal met chila eens
  Ik kan het niet beter verwoorden
  En wij telen aardappelen in Canada

 • agri2

  In Canada word gestopt met rooien als de bewaarplaatsen vol zijn, bij een goede opbrengst blijft de rest gewoon in het land en dat bevriest in de winter. De over kilo's tijdelijk opslaan tussen wat pakken stro of iets dergelijks kan met die koude winters niet, de natuur zorgt daar al voor beperking van het aanbod.
  Ik ben het verder met chila eens, we gaan aardappelen telen voor een hongerloontje.
  Maar ja, we hoeven natuurlijk geen aardappelen te telen, het land wat dan vrijkomt kun je verhuren ................... aan een aardappelteler.

 • Zandboertje

  aLLES MET CONTRACTEN KAN OOK JUIST een goede opbrengst betekenen. De fabriek zal er daar niet bij gebaat zijn om telers te creeeren die niet kunnen investeren in bijv kwaliteit.Alleen is het op een 'eiland'makkelijker te regulieren dan hier lijkt me.

 • j.verstraten1

  je wordt gebeten door kat of hond info36.Hoe organiseer je 20% minder aardappelen en geen contracten? Wishfull thinking, bekende kikkers in de kruiwagen verhaal. Nu is het ook zo dat na een goed aardappeljaar de telers elkaar bijna vd straat rijden om grond te mogen pachten, tegen prijzen die ook killing zijn voor het verdienmodel van andere teelten. Wat is dan het verdienmodel? Straks nog een resistente aardappel tegen phytophthora en dan wordt het nóg makkelijker om aardappelen te telen. Want je kunt pas echt een goed saldo halen als bij anderen de teelt mislukt.

 • Mels

  Het mooie is dat in de VS de prijs onderhandeld wordt door een commissie van telers,producenten en anderen uit de aardappelwereld. De Amerikaanse aardappelboeren worden echt wel in leven gelaten en zeer zeker goed betaald voor kwaliteit. Probleem is dat in de EU grote verschillen zijn in kostprijs enz enz die een systeem al la US bijna niet mogelijk maakt.

 • Tiny1946

  Vaste prijs vaste armoe!!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.