Akkerbouw

Achtergrond

Marktwerking zorgt voor opverende prijs

"Als je nu nog witlof trekt zonder dat je daarvoor een vaste eindklant hebt, waar ben je dan nog mee bezig?" Gerard Korse van Quality Growers Holland in Hoogkarspel heeft dit al vaker naar voren gebracht.

Hij is er onderhand dubbel en dwars van overtuigd dat witlof produceren anders synoniem blijft voor sappelen voor prijzen waarvoor je het niet kunt doen. "Welk ander product kAn je zo goed plannen?" Korse ziet het in zijn werkomgeving ook gebeuren: tegenover de wisselende prijzen op de klok –niet zo vreemd gezien het geringe aandeel witlof dat op die manier nog verhandeld wordt- is de prijsvorming in vaste handelsrelaties vaak aanzienlijk stabieler.

Kijkend naar de huidige klokprijzen valt de opleving over de laatste tien dagen op. "Dat is in deze periode heel normaal", relativeren meerdere bronnen direct. Veel telers in Frankrijk, België en Nederland hebben in deze periode de deur gesloten of de productie terug geschroefd. Het is niet zo vreemd te bedenken dat dit jaar meer telers daartoe besloten hebben dan in voorgaande jaren. In vergelijking met een jaar geleden lijkt de internationale lofproductie ook lager te zijn. Door de stagnerende productie van veel andere groente, toen door het stagnerende voorjaar- piekte de prijs voor witlof in mei. Dat stimuleerde witloftelers door te gaan met produceren. Dat was te merken: het aanbod was in augustus 2014 dusdanig royaal dat de prijs niet verder kwam dan 30, 35 cent per kilo. Dit jaar zien we dus precies het omgekeerde: is er iets minder lof, waardoor vraag en aanbod in de pas gaan lopen, dan doet de markt zijn werk. Wat doet vrezen dat het vanaf september waarschijnlijk weer sappelen gaat worden als er weer meer lof op de markt komt. Aan de vraagkant is er immers niets veranderd.

Veilingen als BelOrta hanteren een ophoudregime: onder een vastgestelde minimumprijs wordt de dan nog boven de markt hangende witlof vernietigd. Zo lang deze aanpak niet marktbreed wordt uitgerold, zal het niet of amper bijdragen aan marktherstel. Een 'voordeel' is nog wel dat er geen stuwmeer van bewaarlof ontstaat.

Het duurt nog even voordat de bulk van de witlofwortels gerooid gaat worden, maar als het najaar geen onverwachte, de wortelteelt onderuit halende verrassingen in petto heeft, zit het met het productievermogen voor witlof ook in 2015 wel goed. In Frankrijk en in Nederland is dit voorjaar wat minder gezaaid, maar dat wordt tot nu toe gecompenseerd door de groeiomstandigheden, met relatief hoge temperaturen en regelmatig regen. "Geen prettig vooruitzicht", aldus een handelaar. "In dit geval had ik liever verteld dat de groei tegenvalt."

Dan komt de analyse aan het begin van dit stukje weer in beeld: "Als je nu nog witlof trekt zonder dat je daarvoor een vaste eindklant hebt, waar ben je dan nog mee bezig?"

Prognose: aantrekkend aanbod, prijzen onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.