Akkerbouw

Achtergrond laatste update:31 jul 2015

Loonwerker investeerde in spoelplaats met opvangkelder

Harrie Nies is een van de vijf genomineerden voor de titel beste gewasbeschermer 2014.

Harrie Nies is loonwerker en heeft een klein akkerbouwbedrijf op zware rivierklei met wintertarwe en wintergerst. Nies begon zijn loopbaan als vertegenwoordiger bij Agrarische Unie, later werd hij verkoopleider bij middelenfabrikant Luxan. In 1994 begon Nies parttime met een akkerbouwbedrijf op 45 hectare huurgrond van een projectontwikkelaar. In 1999 werd het een fulltime baan, omdat er veel vraag was naar loonwerk. Het bedrijfsareaal is inmiddels door woningbouw geslonken tot 27 hectare.

Als loonwerker is Nies gespecialiseerd in de graanteelt en loonspuiten. De spuit is een 
getrokken Amazone UX 5200 Super. Voor diverse klanten regelt hij alle teeltzaken, zoals bemestingsplannen, de gecombineerde opgave en inkoop- en verkoopzaken.
Rendement en flexibiliteit
De ondernemer heeft geen vast personeel in dienst. In de oogstperiode helpt zoon Tom (19) op de graanoverlaadwagen en in de graaninzaaiperiode zijn er zzp’ers. Uit rendementsoogpunt en flexibiliteit kun je beter machines met veel capaciteit hebben dan vast personeel, is zijn overtuiging.

Drie jaar geleden bouwde Nies een nieuw bedrijfspand op een agro-industrieterrein in Huissen (Gld.). Naast de loods is een wasplaats gerealiseerd voor het schoonspuiten van machines en vullen van de spuit. Langs de erfafscheiding bij de spoelplaatsen staat een betonnen keerwand die spatwater keert. De spoelplaats is niet overkapt.
In de afvoerput zit een wisselklep. Normaal verdwijnt het regenwater in een infiltratieput; het water afkomstig van het schoonspuiten van de buitenzijde van de spuit verdwijnt na omstellen van de klep echter in een aparte opvangkelder. De inhoud daarvan spuit Nies één- of tweemaal per jaar uit over de graanstoppel.

 

Naam: Harrie Nies (49). Plaats: Huissen (Gld.). Bedrijf: 27 ha tarwe en gerst, loonbedrijf gespecialiseerd in graan en loonspuiten.

Naam: Harrie Nies (49) Plaats: Huissen (Gld.) Bedrijf: 27 hectare tarwe en gerst, loonbedrijf gespecialiseerd in graan en loonspuiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.