Akkerbouw

Achtergrond

Laagste RVO-tarweprijs in vier jaar

De beurzen in Goes, Groningen en Middenmeer hielden de tarweprijzen gelijk.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verlaagde de EU-voertarwenotering met €1,50 naar €154,50 per ton. Dat is ruim 35 euro lager dan eind augustus vorig jaar. En het is de laagste prijs sinds begin juli 2010. Op de termijnmarkten in Chicago en Parijs werden tarwe en mais maandag goedkoper. De prijsdaling zette zich dinsdag voort. In Chicago wist alleen tarwe op dinsdag een klein plusje te noteren.

In Parijs werd tarwe goedkoper omdat de Franse export een tegenvaller kreeg. Algerije wil voortaan alleen nog maar tarwe uit één land. De tarwe moet zijn geteeld in het land waar het in het schip wordt geladen. Het mengen van tarwe uit verschillende landen is voortaan taboe voor Algerije. Omdat de Franse tarwe dit jaar matig van kwaliteit is, werd tarwe uit andere landen gemengd om te kunnen voldoen aan de Algerijnse eisen voor maaltarwe. Dit remt de export van Franse tarwe naar Algerije.

Ondanks de crisis tussen het westen en Rusland over Oekraïne is Russische tarwe gevraagd. Egypte kocht 115.000 ton Russische tarwe en nog eens 60.000 ton in Roemenië. Pakistan heeft 700.000 ton tarwe besteld in Rusland.

De maisprijs wordt gedrukt door de grote oogst die wordt verwacht in de VS en doordat de EU zoveel voertarwe heeft. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) meldt dat bijna driekwart van de maispercelen in de VS er goed of uitstekend bij staan.

Prognose: graanprijzen staan onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.