Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Groot overschot drukt suikerprijs

Cosun waarschuwde de bietentelers deze week. De gedaalde suikerprijs heeft gevolgen voor de bietenprijs van oogst 2014.

Die haalt zeker niet het niveau van de laatste jaren. En de vooruitzichten voor de nabije toekomst zijn ook slecht. De wereld heeft een enorm overschot aan suiker.

De suikerprijs daalde maandag op de termijnmarkt in Londen naar het laagste niveau in ruim zes maanden. Het oktobercontract sloot op $425,40 per ton. Ook in New York zakte de suikerprijs naar het laagste niveau sinds begin februari. Alleen al in augustus verloor het oktobercontract daar 5,5 procent.

De marktbureaus zijn het er over eens dat de wereld dit seizoen 2013/2014 veel meer suiker produceert dan verbruikt. Hoewel hun prognoses wel sterk verschillen. De geschatte overschotten variëren van 2,9 miljoen tot 4,2 miljoen ton. De wereldwijde suikervoorraad groeit aan het eind van dit seizoen naar zo'n 60 miljoen ton op een jaarlijks verbruik van zo'n 170 miljoen ton. De verhouding tussen voorraad en verbruik bedraagt maar liefst 35 procent. Bij graan schommelt de stocks-to-use-ratio meestal rond de 20 procent. De enorme voorraden drukken op de suikerprijs.

Voor volgend seizoen verwachten analisten dat de productie voor het eerst in vijf jaar iets lager uitvalt dan het verbruik. Maar de voorraden zijn zo groot dat het weinig effect zal hebben op de suikerprijs, een wereldwijde misoogst daargelaten. Het belooft niet veel goeds voor de bietenprijs van 2015.

Prognose: suikerprijs daalt.

Laatste reacties

 • info36

  Bioethanol.

 • denker123

  In Brazilie gaan de ethanolfabrieken failliet dit jaar al 6, de overheid wil niet meer subsidie geven.

 • boer jos

  Prognoses zijn belachelijk, 2 weken terug stond er op deze site nog dat de suikerprijs gaat stijgen, vanwege tegenvallende oogsten in verschillende landen.

 • Bertens

  Profeten lusten ook brood.

Of registreer je om te kunnen reageren.