Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Groot aanbod drukt prijs oliezaden

De prijs van oliehoudende zaden zakt. In Duitsland brengt koolzaad tussen de 285 tot 307 euro per ton op.

Dergelijke lage prijzen zijn in jaren niet gezien. De grote oogst in de EU drukt de prijs. Op de termijnmarkt in Parijs sloot het eerstaflopende termijncontract (november) maandag op €324,75 per ton koolzaad. Dat is €3,25 lager dan vrijdag. Ook in Canada zakte de termijnnotering voor koolzaad.

De prijs van sojabonen zit eveneens in de mineur. En ook dat komt door de grote oogst die de wereld verwacht. Vooral de VS gaat straks veel sojabonen van het land halen. Volgens het ministerie van landbouw (USDA) staat 70 procent van alle percelen sojabonen in de VS er goed of uitstekend bij. Dat is weliswaar 1 procentpunt lager dan vorige week, maar het is nog steeds één van de beste waarderingen voor sojabonen van de laatste twintig jaar. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) daalde maandag naar 249 punten. De index is gebaseerd op spotnoteringen in de VS, Brazilië en Argentinië. De index zakte de laatste week naar het laagste niveau in een jaar.

De prijzen voor koolzaad en sojabonen worden ook nog eens gedrukt door palmolie. Maleisië heeft grotere voorraden dan gedacht. Op de beurs in de hoofdstad Kuala Lumpur daalde de prijs voor palmolie naar het laagste niveau in een jaar. Gezien het grote aanbod aan oliezaden zijn op korte termijn geen prijsstijgingen te verwachten.

Prognose: prijs oliezaden zakt.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Steeds zijn er cycli van 7 jaren. Van 2007 tot 2014 waren goed voor de akkerbouw en daarvoor voor de veehouderij. Volgens mij wordt de komende periode van 7 jaar weer goed voor de veehouders.

  • aardappelboer

    hahahaha laat me niet lachen, als er 1 sector goed gedraaid heeft is het wel de melkboeren, kijk maar eens rond wat die de afgelopen 7 jaar geinvesteerd hebben. Dat zou niet kunnen als ze 7 slechte jaren hadden gehad.Nee ik denk dat de veehouderij magere jaren tegemoet gaan

Of registreer je om te kunnen reageren.