Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt kent geen richting

Hebben de graanprijzen de bodem bereikt? Die vraag is lastig te beantwoorden. Eind vorige week leek het er op, toen de graanprijzen stabiliseerden.

Maar maandag daalden de noteringen weer op de termijnmarkten in Parijs en Chicago en dinsdag gingen ze weer omhoog.

De schommelingen worden veroorzaakt door tegenstrijdige ontwikkelingen. De EU oogst vanwege regen minder maaltarwe dan normaal. Ook de kwaliteit van de Russische tarwe valt tegen. Dat houdt de prijs van maaltarwe in de benen. Het zorgt ook voor een overvloed aan voertarwe en dat drukt de prijs van voertarwe. En dat heeft weer een drukkend effect op de maisprijs. Daar komt bij dat de Verenigde Staten dit jaar veel mais en sojabonen gaan oogsten. China oogst steeds meer mais en tarwe. Door de hoge interventieprijs van $285 (€214) per ton, zijn die teelten aantrekkelijk.

Er zijn ook ontwikkelingen die de graanprijzen ondersteunen. Ondanks de matige oogst van maaltarwe exporteerde de EU afgelopen week maar liefst 708.000 ton zachte tarwe. Een goedlopende export steunt de prijzen.

De tarweprijs kreeg ook steun van de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek. Die zei dat door de crisis rond de Krim en de separatisten 15 procent van de graanoogst verloren gaat, omgerekend zo'n 9 miljoen ton. Later herriep het ministerie dat bericht. Het zou gaan om 15 procent van het graan in het oosten, waar de burgeroorlog woedt. Dan is het verlies ruim een half miljoen ton.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.