Akkerbouw

Achtergrond 9 reacties

Fritesgeschikt voor weggeefprijs

De aardappelmarkt wordt overspoeld met vroege aardappelen waarvoor maar moeilijk een plek kan worden gevonden.

Verwerkers nemen de gecontracteerde hoeveelheden af en krijgen daarbij veel 'overtonnen' aangeboden. Het aanbod is dan ook op dit moment groter dan de vraag naar deze aardappelen.

De vrije aardappelen en meeleveraardappelen kunnen slechts van de hand gedaan worden voor weggeefprijzen. De notering van vroege aardappelen van Belgapom is nog eens met een €1 gedaald en keldert daarmee naar €1,50 per 100 kilo. In Nederland zijn afgelopen week enkele zaken gedaan voor bij gecontracteerde Premières meegeleverde aardappelen voor eveneens €1,50 per 100 kilo. In Rijnland-Palts staat de prijs van de Premières ook onder druk, maar daar dalen de prijzen minder sterk en worden nog zaken gedaan op €2,50 tot €3 per 100 kilo.

De hervatting van de productie in de vlokken- en granulaatindustrie moet de afzet in de aardappelmarkt weer een beetje vlot trekken. Veel zicht op hogere prijzen is er echter vooralsnog niet. De gewassen zijn bijzonder goed en snel gegroeid, waardoor gecontracteerde hectares al veel tonnen opleveren.

Prognose: prijzen blijven onder druk.

Laatste reacties

 • chila

  Wie nu meelevert voor 1,5 ct / kg beinvloed zijn contractprijs voor het volgend jaar negatief.
  Er zit veel rot in de aardappelen. De prijs stijgt nog wel .

 • info36

  Je moet zowieso geen contracten tekenen, funest voor de marktwerking.
  Ook moeten boeren in Noord-West Europa 20% minder consumptie-aardappelen gaan telen. Er is simpelweg geen markt voor meer aardappelen. De consumptie neemt nog steeds af. En als de prijs een keer hoog is moet je niet gaan uitbreiden maar stabiliseren zodat je elk jaar een boterham verdient.

 • marc47

  Overkilo's naar veevoer voor 2ct, brengt meer op, geen 10% tarra en ze zijn v/d markt. Ze gaan nog vragen achter goede aardappelen vanaf november.

 • wpg

  aardappelen is een mooi veevoer. franco thuis voor een tientje/ton??

 • somporn

  Wat zijn de prijzen in de supermarkt,de boer heeft de zorgen en de
  tussenhandel en verwerkers hebben de dikke vette winst.

 • ed12345

  Info 36 zo werkt het helaas niet Als jij bij goede prijzen niet uitbreid doen de anderen dat wel .Volgens mij is het nog steeds de beste manier om gewoon een vaste vruchtwisseling te houden dan schommel je met andere gewassen ook gewoon met de markt mee .Uitbreiden bij goede prijzen zonder contract is achter de markt aan hobbelen en dus vaak te laat

 • melkveehouder .

  @Ed12345. Ik denk dat er in jouw verhaal wel de kern zit. Als we in de landbouw niet zo gespecialiseerd zouden zijn, dan ving de ene tak de andere op. Zou er in één van de takken / teelt structureel onder de kostprijs worden betaald, dan stopt ieder gezond ondernemer met de productie hiervan. De uitbetaal prijs zou dan vaker boven de kostprijs liggen als de retail het product graag wil hebben. Hoe anders is het met gespecialiseerde bedrijven. Die hebben op lage prijzen als enig antwoord kostprijsbeheersing door schaalvergroting. Een goedkoop voedselpakket produceren waar iedereen (van consument, adviseurs, bouwbedrijven tot banken toe) van profiteert behalve de primaire producent. Een spiraal waar je nooit meer uitkomt, en waarvan de uitkomst is dat op enig moment de normale boerenbedrijven in handen komen van kapitalisten / de banken. Je vermogen loopt in de loop der jaren over in de handen van anderen. Een situatie waarin momenteel veel noodlijdende ondernemers verkeren: je loopt het volledig risico over de bedrijfsvoering met als stok achter de deur een bijstandsuitkering als je het in de ogen van je geldschieter niet goed (genoeg) meer doet. Misschien is het plan van Ciolos om verplicht meerdere gewassen op een bedrijf te telen zo slecht nog niet. Het zal zeker wennen zijn, maar of het zo slecht is weet ik zo net nog niet.

 • haverboer1

  melkveehouder.
  ik vraag me alleen af waarom alleen de akkerbouw 5% van zijn land uit productie moet nemen.
  als een veehouder land heeft, heeft hij 100% rendement van zijn hectares en een akkerbouwer moet 5% van zijn land met gewassen betelen die niets opleveren, om niet 30 % te worden gekort op de betalingsrechten.

 • melkveehouder .

  @haverboer1. Vergis je niet, er zijn genoeg melkveehouders die aan de vergroeningseisen moeten voldoen, een tweede ofderde gewas moeten telen, of noodgedwongen (vanwege de mest) aan derogatie deelnemen. Van 100% rendement van de hectares is zeker geen sprake.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.