Akkerbouw

Achtergrond laatste update:18 aug 2014

Bintje-notering start op €2,50

Belgapom is het Bintje-seizoen begonnen met een notering van €2,50 per 100 kilo.

Daarmee ligt de notering veel lager dan een jaar geleden, toen begonnen werd op een prijsniveau van €12,50 per 100 kilo. De stemming in de markt is dan ook zeer flauw.

Voor Fontanes ligt het prijsniveau volgens de noteringscommissie van Belgapom op een vergelijkbaar niveau als de Bintjes. De Belgapom-notering van vroege aardappelen, met name Premières, blijft stabiel op een niveau van €1 per 100 kilo.

De prijzen voor vroege aardappelen in Nederland die via het aardappelprijsinformatiesysteem Agriprins worden gemeld, liggen daar nog wel wat boven. Enkele partijen Premières zijn volgens Agriprins in Nederland verhandeld voor €1,50 per 100 kilo. Daarbij gaat het om meeleveringen bij gecontracteerde aardappelen. Datzelfde geldt ook voor partijen Felsina's. Voor het ras Zorba wordt zo'n €2,50 per 100 kilo betaald.

De termijnmarkt in Frankrijk doet het al niet veel beter. De notering voor industrie-aardappelen levering volgend jaar april zakte vorige week tot rond de €7 per 100 kilo. De omzetten blijven daarbij nog redelijk beperkt. Wel neemt het aantal openstaande posities langzaam wat toe.

In het algemeen blijft de aardappelmarkt onder druk als gevolg van het aanbod dat de vraag ruim overtreft. Verwerkers nemen volgens planning hun gecontracteerde aardappelen af en nemen daarbij hoogstens wat meeleveraardappelen af.

De export verkeert nog in vakantiesferen en moet nog echt op gang komen. Gezien het lage prijsniveau zijn er in de export dit jaar wel wat extra kansen. Dat geldt voor de uitvoer van tafelaardappelen, maar ook voor verwerkt product liggen er door de lage grondstofkosten extra afzetkansen in het verschiet.

Prognose: prijs blijft onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.