Akkerbouw

Achtergrond laatste update:31 jul 2015

Betere effectiviteit en minder drift met Wingsprayer

Cornelis Mosselman is een van de genomineerden voor de titel Beste Gewasbeschermer 2014.

Cornelis Mosselman boert op een ruilverkavelingsboerderij in Ooltgensplaat (Z.-H.). Zijn vader had een gemengd bedrijf; na de bedrijfsovername in 2006 vormde Cornelis het om tot een akkerbouwbedrijf omdat hij weinig met koeien had. In 2007 ging Mosselman een samenwerkingsverband aan met een collega-akkerbouwer en een melkveehouder. Toen bedroeg het te bewerken areaal 150 hectare. In 2012 is die samenwerking beëindigd. Sindsdien boert Mosselman zelfstandig op 75 hectare.

Ruilverkavelingsmelkvee-
bedrijven werden aan de rand van Goeree-Overflakkee gesitueerd, waar het meest zware klei ligt. Voor akkerbouw niet helemaal ideaal. Echter, met compost, gips en kilveren verbetert Mosselman de grond. “Je ziet de grond nu naar je toekomen.”

Wingsprayer
Vorig jaar investeerde Mosselman in een nieuwe Delvano-spuitmachine met Wingsprayer. “Als ik een stap maak, dan ga ik het liefst drie stappen tegelijk vooruit.” Wingsprayer geeft een betere indringing, bedekking en – ondanks de veel fijnere druppels – veel minder drift. De dosering kan vaak 25 tot soms wel 50 procent omlaag, zonder aan effectiviteit in te boeten. Soms is zelfs bij een kwart lagere dosering de bespuiting nog aan de straffe kant, bleek dit jaar in bieten. Bij het spuiten gebruikt Mosselman altijd leidingwater. Dit is vrij van verontreinigingen. Vanwege de 015-doppen zitten er namelijk zeer fijne filters in de spuit.

Mosselman woont in een rustig gebied; van omwonendenproblematiek is geen sprake. Wel is het er erg toeristisch, met veel fietsers. Als zij passeren stopt de akkerbouwer even met spuiten. “Ik zou het zelf ook niet prettig vinden als ik tijdens een fietstocht een vlaag spuitmiddel in mijn gezicht 
zou krijgen.”

 

 

Profiel

Naam: Cornelis Mosselman (32) Plaats: Ooltgensplaat (Z.-H.) Bedrijf: 75 ha akkerbouw met consumptieaardappelen, uien, witlof, wintertarwe en suikerbieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.