Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt begint maand met prijsstijging

Een vlakke handelsweek op de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt sloot af in de plus.

Nadat we de hele week niet voorbij de €8-grens konden komen op de aardappeltermijnmarkt lukte dit uiteindelijk op de vrijdag wel. Met een rustige opening met weinig omzet kroop de markt na een lagere opening (€7,50) rustig op naar de €8 om hier halverwege de middag voor het eerst op te handelen.

Dit was echter even een vonk voor de markt, want er werden zo'n zestig à zeventig contracten gekocht, waardoor de markt ineens op €8,80 stond, maar direct hierna kwam het aanbod weer in de markt en sloot de markt op €8,20 de week af. Al met al toch boven de €8 en eindelijk weer eens een week die per saldo positief afsluit.

De noteringen die vandaag uitkwamen waren niet positief. De Belgapom-notering zakte nog verder en staat op €1,50, dit is één euro lager in vergelijking met vorige week. Ook de Franse SNM-notering werd weer eens gepubliceerd en kwam eveneens uit op €1,50. Eerder in de week was ook de PCA/Fiwap-notering nog iets gezakt tot €1,90-€2,50.

Na de forse dalingen van deze week was het nu tijd voor stabilisatie, proefrooicijfers en daarna een licht herstel van de prijs op de termijnmarkt. Vorige week ging er bijna een kwart van de prijs af en deze week bewogen de prijzen zich voornamelijk zijwaarts. De proefrooicijfers die bekend werden lagen in de lijn der verwachting voor velen. Goede opbrengsten tot nu toe, maar er moeten ook nog best wat kilo's bij gaan groeien de komende weken en dat geeft de markt steun. Het gewas is eerder de grond ingegaan, de structuur is op veel plaatsen minder dan de voorgaande jaren en dus treedt slijtage wat eerder op en kan de groei in het laatste deel van het seizoen nog gaan beïnvloeden.

Neem daar de lage stand van de termijnmarkt op dit moment bij en de stabilisatie en het lichte herstel van vandaag krijgt wat vorm. Of dat ver door gaat zetten is nog maar de vraag en zal blijven afhangen van de groeiomstandigheden en de volgende proefrooicijfers die weer in de markt zullen verschijnen over een dag of tien. Vooralsnog dus met een goed gevoel het weekend in.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.