Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Aardappelmarkt stabiliseert

De handel in fritesgeschikte aardappelen stabiliseert op een laag prijsniveau. Dat geldt zowel voor directe afzet als de termijnhandel op april volgend jaar. Met name in België en Frankrijk gaan aardappelen weg tegen de laagste prijzen. In Nederland is voor vroege meeleveraardappelen (Première en Felsina) nog rond de €1,50 betaald. Veel zaken zijn echter niet te melden, want de industrie draait voornamelijk nog op gecontracteerde aardappelen.

Belgapom houdt de notering voor vroege aardappelen onveranderd op €1 per 100 kilo. De stemming in dit segment is flauw, omdat het aanbod groter is dan de vraag. Voor Bintjes wordt de Belgapom-notering ook op hetzelfde niveau gehouden als een week geleden; €2,50 per 100 kilo. Voor deze aardappelen is de markt volgens de noteringscommissie stabiel. Fontane gaat volgens de vertegenwoordigers in de Belgapom-commissie voor dezelfde prijs van de hand als de Bintjes.

In Duitsland zijn de prijzen het minst gedaald. De Rijnlandse telersvereniging Reka houdt de prijzen voor Premières op minimaal €2,50 per 100 kilo. Voor Innovators ligt de prijs op €3,50 per 100 kilo.

Ook op de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt is sprake van stabilisering in de prijzen. In de afgelopen week schommelde de aprilnotering rond de €7,20 per 100 kilo. Daarmee ligt de termijnmarkt veel lager dan in de afgelopen twee jaar toen rond deze tijd ruim €20 per 100 kilo voor een aprilcontract werd betaald.

Prognose: stabiel

Laatste reacties

  • info36

    Erg stabiel allemaal.

  • piethermus1

    Het kan ook niet lager... Het kan alleen maar omhoog...

Of registreer je om te kunnen reageren.