Akkerbouw

Achtergrond

Vroege fritesgeschikte scoren lage prijs

De vorige week uitgebrachte aardappelnoteringen zouden de laatste stuiptrekkingen moeten zijn van de oude oogst. Zowel Goes als de Belgische PCA/Fiwap en Verenigde Telers Akkerbouw hielden hun prijzen voor fritesgeschikt gemiddeld onveranderd.

Het niveau ligt ruwweg op €5 per 100 kilo, al enkele weken, maar Agria's zijn ook al verkocht voor €3. De vraag naar verwerkingsaardappelen is dan ook zeer matig. Dat heeft ook effect op het niveau waarop de nieuwe fritesaardappelen worden verkocht. De eerste notering van PCA/Fiwap was eind juni met €7 tot €8 per 100 kilo al historisch laag te noemen, maar vorige week ging daar nog een euro vanaf. Een eerste Belgapom-notering voor 'vroege' zat er op vrijdag niet eens in, wegens ontbreken van transacties.

Er blijft vooruitzicht op een erg grote aardappeloogst 2014, die echter nog wel afhankelijk is van het weer tijdens de groei.  Verwachtingen wat betreft de opbrengst van de vroege oogst beginnen te temperen. Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) meldt dat volgens Belgische proefrooiingen (PCA) de gemiddelde hectareopbrengst van Première eind juni is uitgekomen op 31 ton. Dat was twee weken eerder nog 28 ton. De groeispurt lijkt dus wel voorbij te zijn, zodat voor de vroege een echte topoogst zoals in 2007 (40 ton per hecater eind juli) en 2009 (34 ton per hectare) er niet in zit. Dit alles laat onverlet dat het gezamenlijke aardappelareaal van de grote productiegebieden is uitgebreid.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.