Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Vraag naar fritesgeschikt ontbreekt

Rooiproeven in binnen- en buitenland geven aan dat de groei van de vroege aardappeloogst goed is verlopen. Waar de vroege in het vorige seizoen duidelijk achterbleven in ontwikkeling doen ze het dit nu juist prima.

Voor de tijd van het jaar is de opbrengst stevig, in Nederland voor Première richting 60 ton per hectare. De grofte van de aardappelen is voor fritesproductie gunstig, bij een recente proef begin juli lag het percentage 50+ al op driekwart van het totaal. Het blijft uiteraard afwachten hoe de overige rassen, zowel de middelvroege als de rassen voor de hoofdoogst, het kunnen doen. De komende vijf à zes weken zijn cruciaal voor de opbrengst. De toon is echter gezet.

Vraag naar vrije aardappelen ontbreekt helaas voor de telers. Door de vroege aansluiting van de nieuwe op de oude oogst en door sterk in te zetten op contractteelt in het segment 'vroege aardappelen' hoeven verwerkers zich voor de grondstofvoorziening niet in te dekken op de vrije markt. Bovendien is  het vakantieseizoen aangebroken, waarin fabrieken een periode sluiten dan wel op halve kracht draaien en groot onderhoud plegen.

Transacties zijn er voor directe levering bar weinig. De jongste officiële notering, van Belgapom voor de vroege aardappelen, kwam vrijdag uit op een schamele €3. In het systeem Agriprins, weergave van rechtstreekse handel  tussen Nederlandse verwerkers en telers, zijn alleen – al enigszins gedateerde - transacties te zien voor levering op termijn.

Prognose: prijsdruk.

Laatste reacties

  • info36

    Kun je aardappelen ook in de biovergister doen?

  • Mels

    Jep,dat gaat alderbarstens best. Hier in Canada begraven we de leftovers en as je kijk hoe dat borrelt dan kan het niet anders dan een prima product voor de vergister zijn. ;););)

Of registreer je om te kunnen reageren.