Akkerbouw

Achtergrond

Vooral prijs voergranen zakt

De graanoogsten zijn in de EU begonnen. Van het Hoofdproductschap Akkerbouw kwam dinsdag de eerste notering voor EU-voertarwe. Deze kwam uit op €162 per ton.

Het is in vergelijking met de laatste notering van de oude oogst een gevoelige daling à €32,50, maar wel in lijn met de telersnoteringen die Middenmeer en Goes tot nog toe hebben gezet. Groningen waagde zich er nog niet aan. De tendens is echter zonder meer dalend deze week.

De opbrengsten in de EU worden groot ingeschat, weliswaar met wat zorg over de kwaliteit. De hevige regen die er is geweest in Frankrijk gaat waarschijnlijk drukkend effect hebben op de hoeveelheid tarwe die kan worden aangemerkt als bakwaardig. De marge tussen maaltarwe en voertarwe verbreedt volgens marktbureau Agritel tot ongeveer €30 per ton. Onnodig te zeggen dat het toch al erg grote aanbod voertarwe nog zal verruimen. In Duitsland spelen vergelijkbare ontwikkelingen.

Wereldwijd blijven de prijzen op de dagmarkten onder druk staan vanwege toenemend aanbod en meer in het vooruitzicht. Vooral maisprijzen gaan onderuit. In vergelijking met een maand geleden is de maisprijs met meer dan 10 procent gezakt. In de Verenigde Staten is de oogstprognose (recordvolume) wat betreft mais hard op weg bewaarheid te worden, doordat de kritieke groeifase achter de rug is en het gewas goed tot uitstekend juli is doorgekomen. De weersvooruitzichten zijn voor het vervolg vooralsnog prima voor de mais en, met iets meer slag om de arm, voor soja. De Amerikaanse zomertarwe ontwikkelt zich ook goed.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.