Akkerbouw

Achtergrond

Voor plantuien gelden weerprijzen

Waar België zuchtte onder regelrechte overlast van zware regenval, waren er voor de uiensector in Zuidwest-Nederland minder problemen. De uien konden onderhand zeker wat neerslag gebruiken.

Er ontstond wel oponthoud in de oogst, doordat men het land niet op kon. De aanvoer van plantuien zal in het weekeinde weer mogelijk worden, zij het dat er geen bijzonder grote vraag is.

Export gaat er vooral naar Engeland en - voor de middelfijne sortering - Afrika. Voor de afzet in het buitenland is het prijspeil eigenlijk onvoldoende stabiel. Een deel van de inkopers wacht af tot er meer volume verkrijgbaar is voor een geschikte prijs. Er gelden door de matige vraag weerprijzen. Alleen wie echt uien nodig heeft of werkvoorraad opbouwt koopt ze, vanwege de beperkte beschikbaarheid en die staat of valt met de oogstmogelijkheden in de huidige af land periode.

Als baalprijs geldt nu voor de middelfijne sortering circa €30 per 100 kilo, voor grove uien is dat €34 tot €35. De eerste plantuiennotering van de beurs Goes dinsdag was ogenschijnlijk bijna hetzelfde als in 2013. Per hectare gelden prijzen van €7.000 tot €9.250, tegen €7.500 tot €9.500 vorig jaar. Als prijs per 100 kilo af land is €16 tot €19 gemeld. Dat wijst op hectare-opbrengst tot 49 ton. Vorig jaar was de plantui dus duurder. Gezien de veel latere start van de groeiperiode oogstte men toen minder volume per hectare.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.