Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Uienprijs zakt door verlooplust

Een areaaluitbreiding van 20 procent en een goed groeiseizoen; dat leidt tot een groot aanbod van plantuien en daardoor weinig vertrouwen in de markt bij telers. Dit zijn dé ingrediënten voor het verschijnsel dat zich voordoet in de uienmarkt: een prijs die maar blijft zakken.

Deze week schiet hij onder de €10 per 100 kilo. Telers verkopen ook wel voor minder. Een handelaar noemt het 'gênant' om bij de boer op het erf te komen voor dit prijsniveau. Telers willen blijkbaar van de plantuien af en doen het product voor een prikje van de hand. Dat blijft bij afnemers niet onopgemerkt. Zakkende prijzen stagneren de handel, want 'we wachten wel tot de prijs nog lager is'.

De bodem van de prijs moet worden gevonden en die wordt door telers bepaald. Alleen zij kunnen de neerwaartse spiraal ombuigen. De kwaliteit van de uien is goed.

Vraag is de andere kant van het verhaal. Deze is er nu niet massaal, maar komt naar verwachting op gang als Afrika de grens opengooit en dat is over en week of twee, drie. Senegal heeft als beleid om eerst de eigen productie te consumeren voor er uien worden binnengehaald.

Prognose: prijsdaling.

Eén reactie

  • biertje

    Ik zou maar zuinig zijn met plantuien want zaaiuien groeien er zo niet,en wat betreft areaalsuitbreiding gaat het alleen over plantuien en dat lees ik zo niet in het artikel

Of registreer je om te kunnen reageren.