Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Termijnprijs aardappelen kwart lager dan dieptepunt

Waar gaat de markt zijn steun vinden? Waar kan in dit stadium van een seizoen al de onderkant liggen van de markt?

Kijken we naar de afgelopen tien jaar, dan hadden we de conclusie moeten trekken dat op 23 juli een termijnmarkt onder de 10 euro erg onwaarschijnlijk lijkt, want dat is niet gebeurd in de seizoenen 2005/2006 tot en met 2013/2014.Maar ondertussen sloot de termijnmarkt op woensdag 23 juli op €7,60 na een daling van wederom 80 eurocent. Vanaf vrijdag is er €2 van de prijs afgegaan (ruim 20 procent) en is nu de grote vraag hoe ver de markt nog kan zakken voordat er stabilisatie (en wellicht herstel) kan gaan plaats vinden van de aardappelprijs.

Ook in de fysieke markt is de stemming slecht. De notering van PCA/Fiwap die vandaag uit kwam liet wederom een daling zien. €1,90 tot €3 is de huidige prijs, met de opmerking erbij dat het aanbod groter is dan de vraag en voor vrije aardappelen niet of nauwelijks vraag is door de grote hoeveelheid die al reeds gecontracteerd was en de goede hectare-opbrengsten van dit jaar.

Alle hoop is nog niet verloren natuurlijk. We hebben nog negen maanden te gaan voor het april-contract gaat afwikkelen en vorig jaar rond deze tijd was de stemming voor het afgelopen seizoen ook nog opperbest, om de hoge verwachtingen uiteindelijk niet waar te kunnen maken en op het dieptepunt af te sluiten. Hopelijk zit er dit jaar ook zo'n keerpunt in de markt en kunnen we weer voorzichtig naar boven kijken, maar momenteel is het even voornamelijk zaak de markt zien te stabiliseren.

De Vries & Westermann

Eén reactie

  • aqwzsx12

    het keerpunt komt er zeker...boven de 5 euro, hmm

Of registreer je om te kunnen reageren.