Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Termijnprijs aardappelen 23 procent gezakt

Er is een uitermate flauwe week afgesloten op de aardappeltermijnmarkt. Waar hij de voorgaande week nog dicht ging op €9,60 is het slot op vrijdag 25 juli €7,40. Er is bijna een kwart van de termijnprijs voor aardappelen gegaan.

Waar er voor het weekeinde nog hoop op warm, stabiel droog zomerweer was, waren de weersvoorspellingen vanaf maandageen stuk anders. Meer neerslag in veel delen van Noordwest-Europa tijdens het weekend en maandags en weer regen in de voorspellingen zorgde voor een flauw begin van de week. Met een daling van €0,60 werd een nieuw dieptepunt gezet. Dit was een voorteken om verder te gaan zakken.

Proefrooiresultaten van PCA/Fiwap voor de vroege aardappelen blijven goed met resultaten die boven vorig jaar en het vijfjarig gemiddelde liggen. Dat bevestigt nogmaals dat de vroege start en goede groeiomstandigheden zorgen voor goede opbrengsten. De prijs in België voor de vroege aardappelen is dan ook laag. PCA/Fiwap verlaagde de prijs met ruim €1,00 naar €1,90 tot €3,00 en Belgapom kwam deze week uit op €2,50 ofwel een daling van €0,50 ten opzichte van vorige week.

Op de termijnmarkt gingen de prijzen elke dag naar beneden. Maandag en dinsdag een daling van 60 eurocent, woensdags 80 eurocent en donderdag en vrijdag zakte de prijs met 10 eurocent. Het tempo van dalen ging er aan het einde van de week dus wel uit, maar de argumenten om een herstel van de prijzen te laten zien missen nog steeds, waardoor de prijzen wel wat gestabiliseerd zijn, maar de weg naar boven niet ingeslagen kon gaan worden.

De Vries & Westermann

Laatste reacties

  • varkentjeeee

    toch gek première word maar krap 45 ton gerooid

  • j.t.832

    en de hoofdoogst staat of onder water of heeft flink slijtage van de hitte... ach ja ze zitten nog niet achter de planken. Het kan nog alle kanten op...

  • massy

    Het barst van de erpels !

Of registreer je om te kunnen reageren.