Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs houdt neerwaartse tendens

De graannoteringen op de termijnmarkten blijven onder druk staan. Er is algehele mineurstemming op de markten voor agrarische grondstoffen. Dat meldt graanadviesbureau Agritel.

De grootste prijsdruk komt uit de Verenigde Staten, waar de mais- en sojaoogsten meer dan goed zijn, rekening houdend met de huidige omstandigheden. In de EU is ook wel zicht op een goede oogst, maar begint men wat vraagtekens te zetten bij de kwaliteit, gezien de regen van nu en de afgelopen week. Het Franse ministerie van landbouw verwacht dat Frankrijk 36,5 miljoen ton zachte tarwe gaat oogsten. Dat is ruim 1 procent minder dan vorig jaar. Agritel verwacht meer: 37,3 miljoen ton.

Voor het algemene aanbod aan tarwe en mais is van belang dat in Rusland en Oekraïne de laatste weken voldoende neerslag is gevallen om in een aantal gebieden te zorgen voor aanzienlijke verbetering van de stand van het gewas. Een deel van de zorgen over de gevolgen van droogte is daarmee weggenomen. Eerste oogstresultaten in het zuiden zijn goed, maar of overal het niveau van vorig jaar of iets meer haalbaar is, kan nog niet beoordeeld worden. Dat geldt ook de kwaliteit.

Tot dusver heeft vanaf januari  de gerstprijs minder extreem geschommeld dan tarwe en mais, de prijs stabiliseert. De gerstoogst groeit binnen de EU dan ook niet, anders dan de tarweproductie. De Fransen gaan weliswaar 11,3 miljoen ton binnenhalen (waarvan 8,2 miljoen ton wintergerst), tegen vorig jaar 10,3 miljoen ton. Dat is een plus van bijna 10 procent, die echter lang niet opweegt tegen de droogteschade die de gerstteelt in Spanje heeft opgelopen.

Prognose: tarweprijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.