Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Suikerprijs daalt verder

De suikerprijs steeg vorige week even, doordat Brazilië minder suikerriet oogstte dan verwacht. Maar de stijging was tijdelijk. De laatste twee handelsdagen daalde het augustuscontract op de termijnmarkt in Londen maar liefst $15 per ton en sloot maandag op $472,20. Het was te verwachten dat de suikerprijs nog niet de bodem heeft bereikt. Er zijn te veel landen die veel suiker produceren, zoals Thailand, Australië, de EU en Mexico. De marktbureaus verwachten dit seizoen, 2013/2014, opnieuw een groot overschot aan suiker, waardoor de voorraden toenemen. Dat drukt de suikerprijs.

In seizoen 2014/'15 daalt de productie omdat suiker zo goedkoop is geworden, terwijl het verbruik daardoor juist stijgt. In 2015/2016 zou het verbruik van suiker voor het eerst in zes jaar wel eens hoger kunnen uitvallen dan de productie. Dat geeft ruimte voor een prijsstijging.

Maar gezien de enorme suikervoorraden daalt de prijs eerst nog verder. De wereld eindigt dit seizoen met een voorraad van 45 miljoen ton suiker. Dat is genoeg om 27 procent van het jaarlijkse verbruik te dekken. In 2009 lag er nog bijna 30 miljoen ton suiker op voorraad, genoeg voor 20 procent van het verbruik. Terwijl de suikerprijs begin 2009 rond de $300 schommelde, ruim een derde lager dan nu. Dat belooft niet veel goeds. Veel suikerproducenten hebben al teleurstellende jaarcijfer moeten publiceren, vanwege de goedkope suiker.

Prognose: suikerprijs daalt verder

Laatste reacties

  • info36

    Bioethanol! En veel!

  • Tiny1946

    ja zeker hoe meer hoe beter

Of registreer je om te kunnen reageren.