Akkerbouw

Achtergrond

Overmatig aanbod drukt uienprijs

Met een klap zakte dinsdag 22 juli in Goes de telersprijs voor plantuien weg.

Er ging met €4,75 een derde van het niveau af. De plantuien zijn erg vroeg na het bewaarseizoen beschikbaar gekomen en ook al vlot in fikse hoeveelheden. Er zijn er momenteel veel teveel. Het wordt deels toegeschreven aan een periode waarin de export van eerstejaars plantuitjes naar met name Oekraïne spaak liep vanwege onzekerheden (politieke instabiliteit, zorg over betaling), waarop deze deels in Nederland zijn gebruikt als plantgoed. Daarnaast is in het buitenland de aanvoer van uien uit eigen productie net als hier vroegtijdig. Vraag is er dus maar weinig. Passend bij deze periode van het jaar is de afzet van uien buiten Nederland toch al matig. Voor de echte export naar bestemmingen als Afrika is het nog aan de vroege kant. Sorteerders en verpakkers houden hun werkvoorraad klein, om prijstechnisch niet achter de markt aan te lopen. Dat is voor de telers van plantuien lastig. Als er al opslagcapaciteit voor is, blijft de plantui een riskant product voor bewaring. Bijkomend probleem is dat onderhand ook de eerste zaai-uien geoogst worden, in lijn met de voorsprong die alle gewassen dit oogstjaar hebben. Ze worden normaal gesproken pas in de tweede week van augustus of daaromtrent gerooid. Het totale uienaanbod overstelpt.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.