Akkerbouw

Achtergrond

'Nog ruimte in voorseizoen asperge'

De korte winter van 2013/2014 zorgde ervoor dat buitenasperges vroeg in productie kwamen.

In week 18 was al 50 procent van het totale volume verkocht. Dat was in 2013 pas in week 21. In totaal werd er een derde meer aangevoerd dan vorig jaar. Telers die met een verwarmde kasteelt op de vroege markt mikken, kwamen dit jaar wat bedrogen uit. De stookkosten waren lager, maar het seizoen ook korter. Het milde voorjaar zorgde ervoor dat de asperges uit (mini)tunnels vroeg in productie kwamen, waardoor er al vroeg een groter volume op de markt was.

Over het algemeen waren de prijzen in het begin van het seizoen goed, mede omdat supermarkten steeds meer bereid zijn Nederlands product in het schap te leggen, aldus Sjraar Hulsman van The Greenery. Ze zijn volgens hem ook bereid daar iets meer voor te betalen.

Over de kwaliteit van de asperges toont Hulsman zich tevreden. Er was minder sprake van roze verkleuring, grauwe asperges en glazigheid. Hij wijt dit aan het seizoen, maar ook aan de toenemende professionaliteit van telers. Wel was er een lichte toename van 'open koppen'.

In de sortering ontstond een kleine verschuiving naar dunnere asperges. In 2014 was er 30 procent meer A-sortering ten opzichte van 2013 en 30 procent minder AAA. De dubbel A-sortering bleef met 40 procent van het volume gelijk.

De toekomstige afzet van asperges ziet Hulsman met vertrouwen tegemoet. Meer professionele bedrijven zorgen voor een kwalitatieve aanvoer en de grotere bedrijven kunnen door de grotere volumes beter afstemmen op de marktvraag. En er blijft ruimte in de markt, maar dan vooral in het voorseizoen. Dat is de periode met grote vraag, waar volumes nog goed af te zetten zijn. Op het einde van het seizoen raken bij de consument de asperges immers uit beeld.

Auteur: Ronnie de Hoon, gewasmanager asperge bij ZLTO

Ronnie de Hoon

Of registreer je om te kunnen reageren.