Akkerbouw

Achtergrond laatste update:31 jul 2015

Nieuwe vulplaats met bronaansluiting in aanbouw

Pieter van Kempen is een van de genomineerden voor de titel beste gewasbeschermer 2014.

Pieter van Kempen boert met vader Piet (69) in maatschap en is een overnametraject gestart. Op het bedrijf is volop bouwactiviteit. Achter op het erf verrijst een nieuwe bewaarloods. De teler heeft nagedacht over duurzame gewasbescherming, want naast de loods komt een vulplaats voor de spuit en een opslagcontainer waarin hij gewasbeschermingsmiddelen kan opslaan. Nu reinigt hij de spuit nog achter op het erf, en zijn de middelen in een oude schuur opgeslagen.
De restvloeistof van de nieuwe vulplaats wordt straks opgevangen in een biofilter of Heliosec; welk systeem het wordt, weet Van Kempen nog niet. In september is de schuur klaar, in voorjaar 2015 moet ook de vulplaats gereed zijn. Nu vult Van Kempen de spuit nog met oppervlaktewater. Naast de vulplaats slaat hij straks een bron van 26 meter diep. Omdat volgens de bouwvergunning bluswater voorhanden moet zijn nabij de nieuwe schuur, is die bron verplicht. “Met een beetje geluk is het water geschikt als spuitwater, dus niet te brak. Dat weten we pas als de bron er is.”

De teler spuit met een nieuwe Dubex Stentor van 39 meter breed met gps-sectiebediening. De doppen zijn minimaal 75 procent driftreducerend.

Begrip van de omgeving

Van Kempen heeft enkele percelen naast de dorpsrand.Toch krijgt hij nooit vragen over gewasbescherming. “Dat komt misschien omdat het hier een landelijke omgeving is. Mensen hebben hier nog begrip voor de landbouw”, zegt hij. Wel werd Van Kempen laatst aangesproken over kunstmest op een gazon. Ondanks een kantstrooiplaat vliegen toch altijd wel enkele korrels voorbij de perceelsrand. “Ik heb liever dat dorpelingen mij daarop aanspreken. Dan kan ik actie ondernemen, in plaats van dat ze onder elkaar zeggen dat ik er een potje van maak.”

 

Profiel

Naam: Pieter van Kempen (26) Plaats: Nieuwe-Tonge (Z.-H.) Bedrijf: 50 ha akkerbouw met winterwortelen, aardappelen, uien, graan en suikerbieten. Loonwerk als neventak en huisverkoop. Foto: Jan Willem Schouten

Of registreer je om te kunnen reageren.