Akkerbouw

Achtergrond 8 reacties

NEPG raamt mega-oogst

De telers in het noordwesten van de EU, hét productiegebied voor consumptieaardappelen, voorzien een aardappeloogst boven de 25 miljoen ton. Geen record, wel de op één na grootste tot nu toe.

De gegevens over de aardappelarealen in de vijf grote productiegebieden in het noordwesten van de EU, ook wel de EU-5,  zijn geactualiseerd. Als laatste in de rij heeft namelijk ook The British Potato Council, het aardappelschap in Groot-Brittannië, een betrouwbare areaalprognose afgegeven. De Britten verwachten een terugval met 2 procent van hun totale areaal, inclusief pootgoed.

Uit een berekening van de federatie van aardappeltelers in de EU-5, de Northwest European Potato Growers (NEPG) komt nu een areaal consumptieaardappelen van 546.310 hectare naar boven. Dat is een stuk minder dan in april nog werd geschat, toen NEPG uitkwam op 550.000 hectare. In plaats van 3,5 tot 4 procent groeit het areaal volgens NEPG niettemin nog flink, met 2,7 procent. De boerenfederatie gaat vervolgens  uit van een hectare-opbrengst op basis van het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen ofwel 46,2 ton en raamt de oogst 2014 op een totaal van 25,24 miljoen ton. Dat is bijna 170.000 ton minder dan in april verwacht mocht worden op grond van de toenmalige areaalprognose. Niettemin is het nog altijd 1,1 miljoen ton méér dan vorig seizoen. Voor de Nederlandse teler is het goed om te weten dat behalve in Groot-Brittannië in alle overige vier NEPG-landen (Nederland, België, Frankrijk en Duitsland) het areaal gegroeid. Dat zijn voor de fritesproducenten de belangrijkste grondstofleveranciers. De terugval met nog geen 2 procent in Groot-Brittannië is geen serieus tegenwicht.

De hectareopbrengst wordt vanaf nu doorslaggevend voor de omvang van de oogst en daarmee uiteraard ook voor het prijspeil zodra de hoofdoogst van de velden is. Als zich geen extremen voordoen (ziektedruk, droogte, overmatige regenval) kan de oogst nog een stuk groter uitpakken dan NEPG nu raamt. De genoemde 46,2 ton/hectare in de huidige NEPG-prognose is voor Nederland en België onder het gemiddelde dat ze normaal realiseren. Groot-Brittannië heeft alleen in 2012 aanzienlijk minder geoogst.

Daarnaast drukken enkele matige (Duitsland 2013) tot abominabele (Groot-Brittannië 2012) aardappeloogsten de gemiddelde opbrengst. In de raming lijkt een gemiddelde hectareopbrengst van 46,5 ton/hectare voor de komende oogst meer op zijn plaats. Dan komt de oogstprognose uit op 25,5 miljoen ton. Dat is tot dusver alleen overtroffen in 2011. Toen is in de EU-5 een record van 26,8 miljoen ton consumptieaardappelen geoogst. De gemiddelde fritesnotering in Emmeloord was in dat aardappeljaar €4,45 per 100 kilo. Dat belooft niet veel goeds voor het komende seizoen.

Laatste reacties

 • ed12345

  Ze zitten nog niet achter de planken we hoeven maar even terug te gaan bij de britten 2 jaar terug

 • jhorsmans

  Eens met Ed, we weten het pas als ze 'gezond' in de opslag zitten.
  Anderzijds misschien wel een hint voor de pootgoedtelers bij de bepaling van de omvang van de afzetmarkt voor volgend jaar.

 • bert bert

  Met dat machinepark komt alles achter de planken .nat of zeer nat

 • info36

  Areaal moet gewoon 20% terug voor gezonde markt.

 • ed12345

  Bert Bert maar hoeveel verlies en van welke kwaliteit als het werkelijk nat is zijn er verliezen en niet zo weinig

 • Mels

  Wordt weer veel voor weinig voor de Europese consumptietelers. Ik hoop voor mijn voormalige collega pootgoedtelers in Nederland dat de pootgoedprijzen er niet door onderuitgaan,kunnen ze door hun landprijs opdrijving niet hebben.

 • aqwzsx12

  we hebben 2 zaken nodig in europa: 1/ gezond boeren verstand, maar dat is weggehersenspoeld en 2/ nog véél meer contracten met
  meel-ever-aardappelen

 • joohoo

  Dit leidt tot veel afkeuringen van vrachten !. Altijd terug laten komen en als veevoer afzetten .!!!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.