Akkerbouw

Achtergrond

Licht herstel op aardappeltermijnmarkt

De prijsdalingen op de aardappeltermijnmarkt van donderdag en vrijdag zijn aan het begin van deze week ingelopen. Waar er eind vorige week aan het einde van de dag een daling van 10 cent op de borden stond, liet de prijs op de termijnmarkt maandag een stijging zien van 40 cent.

Maandag werd volop gekeken naar de regen die gevallen is. Over droogte heeft niemand het meer en de hoop wordt nu gevestigd op wellicht té natte omstandigheden om de stemming terug te krijgen in de aardappelmarkt. Lokaal is sprake van overlast, maar de komende dagen zullen moeten uitwijzen of dit daadwerkelijk voor schade gezorgd heeft en op hoeveel plaatsen dit is gebeurd.

In het westen van het land en in Zeeland viel plaatselijk meer dan 100 millimeter in de afgelopen 24 uur.

De lichte stijging van mandag is ook toe te schrijven aan de stabilisatie van de markt die eind vorige week al werd ingezet. Als het tempo van dalen even afneemt en er gerealiseerd wordt hoeveel de markt gezakt is in een week tijd, geeft dat altijd ruimte voor een herstel van de markt. Vraag is nu hoe ver dit door zal gaan zetten, want met de droge weersvoorspellingen voor de komende dagen, zal de neerslag van maandag weer snel naar de achtergrond verdwijnen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.