Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaadprijs laagst in vier jaar

De koolzaadprijs zakt op de termijnmarkt in Parijs. Het augustuscontract sloot maandag op €334,25 per ton. Dat is de laagste notering in vier jaar voor het eerstaflopende termijncontract.

Het augustuscontract noteert 65 euro onder het niveau van 8 juli vorig jaar.

Er zijn diverse factoren die de koolzaadprijs drukken. De graanhandelsorganisatie Coceral verwacht een Europese koolzaadoogst van 22,8 miljoen ton. Dat is 2,2 miljoen ton meer dan vorig jaar. De EU is de grootste koolzaadproducent in de wereld. In Australië staat het koolzaad er uitstekend bij. Ook Canada verwacht een goede oogst, al valt die lager uit dan het record van vorig jaar. Daar valt in een aantal regio's te veel regen. Dat kan de hectareopbrengsten alsnog behoorlijk drukken. Daardoor stegen de koolzaadprijzen in Canada wel.

In Parijs heeft de koolzaadnotering ook last van de dalende prijzen voor palmolie en sojabonen. De International Grains Council (IGC) noteert vandaag een prijsindex van 261 punten voor sojabonen. Dat is een daling van 10 punten in een week. Dat komt door de areaalgegevens die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vorige week publiceerde. De VS gaat dit jaar voor het eerst meer dan 100 miljoen ton sojabonen oogsten. De wereldproductie komt voor het eerst boven de 300 miljoen ton. Terwijl de wereld jaarlijks zo'n 280 miljoen ton sojabonen verbruikt. Daar komt bij dat de koolzaadoogst voor de deur staat in Europa. Dat geeft extra prijsdruk.

Prognose: koolzaadprijs zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.