Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Hogere oogstverwachting EC zorgt niet voor stemming

Met de regen die naar maandag 21 juli beneden kwam ging ook de aardappeltermijnmarkt verder naar beneden.

Na een prijshoudende start op €9,70 draaide de stemming en kwam er zelfs een dieptepunt van €8,80 tevoorschijn op de borden in Frankfurt. Er volgde een licht herstel, maar dit bleef vervolgens voor de rest van de dag hangen op €9,20 waardoor de week begon met een daling van de prijs van €0,40 ten opzichte van het slot van vorige week.

Ondanks dat er voor Nederland relatief droog weer verwacht wordt, kan dit niet voor stemming zorgen op het moment. De aardappelen hebben keer op keer op de momenten dat er echt vocht nodig was een bui gehad en om stemming te krijgen door te droge weersomstandigheden moet het ook eerst echt droog gaan worden. Pas dan kan er gekeken gaan worden hoe de planten daar op zullen gaan reageren.

De Europese Commissie heeft in haar maandelijkse MARS-rapport de prognose voor de aardappeloogst in de EU-28 nog iets verder naar boven bijgesteld. Er wordt nu een aardappeloogst van 32,62 ton/ha verwacht in deze landen. Vorig jaar was dit 31,06 ton/ha, er is dus een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. In de EU-5 is in vergelijking met de prognose in juni de hectare-opbrengst in België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië iets naar boven bijgesteld, terwijl men voor Frankrijk de opbrengst iets verlaagd heeft.

De Vries & Westermann

Eén reactie

  • j.t.832

    vroege aardappelen hebben goede condities gekend en hebben redelijk tot goede opbrengsten. Hoofdoogst ziet er heel anders uit, zeer veel slijtage voor de tijd van het jaar. In zuidoost n.l. en in duitsland overvloedige neerslag waardoor veel problemen. We zitten nog lang niet aan een top opbrengst en ze liggen ook nog niet achter de planken!!

Of registreer je om te kunnen reageren.