Akkerbouw

Achtergrond

Groeiend aanbod drukt tarweprijs

De graanmarkt schudt nog op zijn grondvesten na de jongste rapportage van het Amerikaanse landbouwministerie USDA over de akkerbouwarealen in de Verenigde Staten.

De invloed op de termijnprijzen was erg sterk, ze kregen allemaal een tik. Dat geldt vooral voor soja en ook voor mais, gezien de onverwacht grote groei van het ingezaaide areaal. Daarbij komt de melding dat de beschikbare voorraden in de VS groter blijken dan gedacht. Ook op de effectieve markt zakte het wereldprijspeil voor soja, dat sinds midden juni weer was aangetrokken onder invloed van een krap aanbod oude oogst.

De hieraan gerelateerde tarweprijzen zakken geleidelijk verder, uiteraard ook onder invloed van de ruime beschikbaarheid. De situatie zal nog verscherpen naarmate het weer gunstig blijft voor de gewassen in de EU. Ten opzichte van drie maanden geleden is de prognose voor de tarweoogst naar boven bijgesteld. De agrarische koepelorganisatie van telers en coöperaties Copa-Cogeca voorziet voor de tarweoogst bijna 5 procent groei ten opzichte van vorig seizoen. In het westen van de EU, vooral in Frankrijk, heeft de tarwe zich sinds maart zeer voorspoedig ontwikkeld. Uitzondering binnen Europa is Spanje, als gevolg van extreme droogte. Deze drukt in Spanje ook de productie van gerst enorm, wat in combinatie met vertraagde inzaai in Canada steun biedt aan de gerstnoteringen, die nu stabiliseren.

Prognose: prijsdruk op tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.