Akkerbouw

Achtergrond

Groei Bintjes in België ligt voor op vorige twee jaar

De prijs op de termijnmarkt schommelde dinsdag 29 juli tussen €7,40 en €7,90 en sloot op dit eerste niveau de dag. Het was een daling van €0,40 ten opzichte van maandag, met een omzet van 159 contracten.

Nieuws kwam er uit België. Ten eerste de PCA/Fiwap notering die een kwartje zakte tot €1,90-2,50 voor de vroege aardappelen. Daarna werd de eerste proefrooiing van Bintjes in België bekend. Deze liet deze een opbrengst zien van 34,7 ton/hectare na 97 groeidagen.
Ga je vergelijken met de voorgaande jaren dan is de opbrengst veel hoger op dit moment dan de voorgaande twee jaar (2013: 21 ton, 91 groeidagen) (2012: 20 ton, 78 groeidagen), maar de vergelijking met 2011 komt meer in de buurt (39 ton na 106 groeidagen), al hadden de aardappelen toen al meer groeidagen te pakken.

Geen enkel jaar is echter hetzelfde, vorig jaar was bijvoorbeeld de groei in het laatste deel van het seizoen uitzonderlijk goed, waardoor alle oogstverwachtingen meerdere malen bijgesteld moesten worden. Er lijkt in ieder geval een prima opbrengst aan te komen. Of dat in de resterende weken zo kan blijven, of dat het zelfs kan gaan doorgroeien naar een topoogst in België is een vraag die nu nog niet beantwoord kan worden, maar van groot belang gaat worden op de prijsvorming voor de rest van het seizoen.

Op de termijnmarkt dus weer daling na het lichte herstel van maandag. De bovenstaande cijfers zullen weer een plek gegeven moeten worden in de markt.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.