Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen zakken door aanboddruk

De jongste rapportage van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA over de agrarische markten (Wasde) wijst op sterkere toename van het graanaanbod (op termijn), zowel wat betreft de voorraden als de oogsten.

Uit grote graanproductiegebieden komen ook signalen van kwaliteitsverlies als gevolg van voortijdig ontkiemen, meldt marktbureau Agritel. Pas als de oogst verder is gevorderd blijkt hoe sterk de invloed hiervan zal zijn. De prijzen op de termijnmarkten staan desalniettemin onder druk.  Graan uit het Zwarte Zeegebied, vooral Rusland, is goedkoop en daardoor aantrekkelijk. Voor leveringen in het Midden-Oosten is ook voor de EU (Roemenië) de logistiek prijstechnisch een  voordeel in de concurrentie met de VS. De export van tarwe uit de Verenigde Staten is onder invloed van recente prijsverlagingen wel iets aangetrokken, maar vooral met leveringen aan Mexico en Zuid-Amerika.

Mais is sinds januari veel goedkoper geworden, met eveneens een goede opbrengst in aantocht. In de VS is het gewas in een cruciale fase van de ontwikkeling en zijn de weersomstandigheden uitstekend. De bevindingen van USDA hebben ook sterke invloed gehad op de markt voor oliezaden.  De sojanoteringen zijn sterk gedaald en staan op het laagste punt sinds vorig jaar met een top-oogst in het vooruitzicht. Dat is deels te danken aan areaaluitbreiding, maar ook aan gunstige groeiomstandigheden. In de VS staat de soja er goed bij, maar ook elders, met uitzondering van Brazilië, wordt zeer veel soja verwacht.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.