Akkerbouw

Achtergrond

Gemengde gevoelens over afzet prei

Het kan vriezen, het kan dooien en dat is ook het gevoel in de markt van prei. Tot op heden houden de prijzen in het nieuwe seizoen niet over, maar de ene ziet lichtpuntjes en de ander is het geloof toch wel een beetje kwijt geraakt.

Veiling REO noteerde in de afgelopen twee weken prijzen voor prei lang wit van 13 tot 46 cent. Op ZON fruit & vegetables werd 20 tot 48 cent genoteerd. Geen prijzen waar een teler warm voor loopt, maar de woordvoerder van REO houdt de moed erin. "Het zijn redelijke prijzen, de arbeidskosten zijn laag, want het is gemakkelijk te prei schonen  en de productie ligt op een mooi niveau."

Een Nederlandse preiteler ziet het minder rooskleurig. "30 tot 35 cent is wat ik heb ontvangen. Dat is gewoon te weinig. De handel heeft de macht." En daarmee slaat hij toch de spijker op zijn kop, want de productie en kwaliteit is goed, maar van overdaad aan productie is geen sprake.

Het goede nieuws is dat er in België en Nederland 7 tot 10 procent  minder prei wordt geplant en, afhankelijk van hoe het seizoen verloopt, zou dat mogelijk tot een betere prijsvorming kunnen leiden. En op dit moment is er sprake van een toenemende exportvraag vanuit Duitsland en Frankrijk waardoor de prijs in de komende periode mogelijk zal aantrekken. Kwalitatief is de prei goed, trips vraagt wel de aandacht.

De afname van het areaal in België kan deels verklaard worden doordat er minder prei contractueel is vastgelegd. Daarnaast kiezen telers voor de versmarkt min of meer vrijwillig om minder prei te gaan telen. Het afgelopen slechte seizoen speelt daarin wel een rol.

Op de korte termijn valt er weinig verbetering te verwachten, gezien de zomerse weersvoorspellingen en de vakantieperioden.

Prognose: stijgende aanvoer met matige prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.