Akkerbouw

Achtergrond

Drukkend aanbod tafelaardappelen

De verkoop van tafelaardappelen is maar matig tijdens de huidige vakantieperiode.

Voor export lijken de mogelijkheden iets toe te nemen, al is in de landen direct om ons heen minder emplooi vanwege de ruimere beschikbaarheid. Het aanbod verbreedt wat variëteiten betreft, na de primeurs komen nu ook de middelvroege aardappelen op de markt. Huidvaste aardappelen zijn goed verkrijgbaar. Wat aanvoer betreft gaat het wisselvallige weer deze dagen stevig invloed krijgen, niet eens zozeer door stagnatie in het rooien, maar veeleer vanwege de houdbaarheid van het product. Nattigheid en vooral ook de hoge temperaturen zorgen ervoor dat veel partijen zo snel mogelijk een bestemming moeten krijgen. Er is aanboddruk vanuit Duitsland.

Regenval heeft juist drukkende invloed gehad op de hoeveelheid aangevoerde primeurs in Zeeland. De Alvantho-veiling van vroege tafelaardappelen op Tholen heeft vorige week een aanvoer gehad van 233 ton. Dat was maar amper meer dan de helft van de hoeveelheid die een week eerder voor de klok kwam. De aanvoer verloopt daarmee overigens ook wel volgens het seizoensmatig gebruikelijke patroon, met dien verstande dat de start van de aanvoer en het prijsverloop twee weken voor liggen op schema. De tot nog toe verkochte hoeveelheid verschilt niet veel van het gebruikelijke cumulatieve totaal. Naar schatting een kwart van het seizoentotaal moet nog verkocht worden. De prijzen staan nu op laag niveau en veranderen nauwelijks meer, ze liggen zelfs onder het lage peil van het eveneens vroeg begonnen aardappelseizoen 2011.

Prognose: druk op de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.