Akkerbouw

Achtergrond

Broccoli: nette prijzen op een tamme markt

"De markt is lui en duur", geeft een bron in Noord-Nederland aan over de stand van zaken met broccoli. Ofwel: de prijzen zijn netjes, maar er wordt relatief weinig gesneden.

Hij wijst op de relatief koude nachten enkele weken geleden, waardoor de bloemaanleg in de plantingen die daarvoor op dat moment ontvankelijk waren, tijdelijk haperde. Dat uitstel in de gewasontwikkeling vertaalt zich nu in een dip in de productie. Het teelteffect komt bovenop het gegeven dat de broccolioogst dit jaar relatief vroeg van start ging: van productie-ophoping is ook geen sprake. Een derde argument is dat diverse telers inmiddels in de vakantiemodus verkeren: met wat minder broccoli in de productieplanning dan voor en na de vakantieperiode.

Aan de handelskant vaalt het deze teler op dat er weinig reuring is: er is wel vraag, maar het loopt niet over. Het gaat meer over pallets dan over vrachtwagens. "Dan krijg je de situatie zoals die nu is, weinig handel en mooie prijzen. Lui en duur." Volgens hem kan de situatie zo maar omslaan als de buitenlandse vraag aantrekt. Wijzend op Engelse inkopers: "die zitten nu vooral in Polen."

Een handelaar bevestigt de analyse over de huidige stemming, waarbij hij aanvult dat de "de prijsvorming voor de meeste vollegrondsgroenten over de hele linie maar matig is", daarbij specifiek doelend op bladgewassen. "Bloemkool en broccoli zijn wat dat betreft echt uitzonderingen."

Volgens deze handelaar zijn er de laatste dagen wel kwaliteitsproblemen geweest, met effect op de prijsvorming. Gisteren bijvoorbeeld deed broccoli die door de regen nat was ingepakt, 65 tot 70 cent. Goede broccoli bracht €1,15 tot €1,20 op, dat zijn bloemkoolprijzen."

Joost Stallenn

Of registreer je om te kunnen reageren.