Akkerbouw

Achtergrond

Bloemkoolmarkt in mineur

De prijzen voor bloemkool zijn matig, maar dat is niet onlogisch gezien de vakanties, het zomerse weer en het aanbod in Europees verband. Kortom, de markt is in mineur, maar daarvoor is in dit geval een logische verklaring.

De woordvoerder van Veiling REO is helder. "De prijzen zijn op dit moment niet geweldig, maar dat is naar verwachting." Het aanbod is er volgens hem wel, maar betalen wil de handel dus niet. "De consumptie van bloemkool is laag door het aanhoudende zomerse weer. De huidige situatie in de markt van bloemkool is goed verklaarbaar."

De kwaliteit van de bloemkool is momenteel goed en de productie ligt op een normaal niveau. De hoeveelheid neerslag is zowel in Nederland als in België heel erg verschillend per regio. Hoewel die verschillen er zijn, is het aanbod in algemene zin min of meer constant.

Een Nederlandse teler weet dat er de komende week bij Albert Heijn een actieweek rond bloemkool loopt, maar hij verwacht niet dat deze actieweek de prijs van bloemkool structureel omhoog trekt. "We zijn afhankelijk van wat er in Rusland gebeurt. Dat is veel meer van invloed", stelt hij. En als de supermarkten zo doorgaan met hun prijsbeleid, dan zullen er nog meer telers afhaken. "Voor de prijzen die zij bieden, kan geen enkele teler in Nederland of België nog groenten telen. Dat geldt niet alleen voor bloemkool. Kijk wat er momenteel gaande is rond de glasgroente. Dat gegeven houdt ons als vollegrondstelers ook wel degelijk bezig."

Of registreer je om te kunnen reageren.