Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnprijs nieuwe oogst naar nieuw dieptepunt

Na het beetje herstel van de prijzen op de aardappeltermijnmarkt op maandag 14 juli zakten de noteringen daags erna. De grilligheid in de weersvoorspellingen zit ook in de termijnmarkt.

Al lange tijd wordt er gewacht op een lange, stabiele periode met droog en warm weer. Maar dinsdag waren de diverse weersvoorspellingen weer totaal verschillend van elkaar en lukte het maar niet om een beetje positieve stemming op de aardappeltermijnmarkt te krijgen. De groeiomstandigheden lijken immers nog steeds goed. Steun krijgt de markt echter wel uit het feit dat er nog meerdere weken van het groeiseizoen voor de boeg staan en ook de oogstperiode nog moet aanbreken. We hoeven maar twee jaar terug te gaan om de problemen te zien die er in Engeland voor zorgden dat er veel aardappels slecht of niet uit de grond te krijgen waren. Tot dat de aardappels veilig in de schuur liggen is er dus nog niets zeker.

De PCA/Fiwap-notering die voor de vroege aardappelen weer kwam dinsdag, was wederom een stuk lager: €3-€4. Dat is een daling van €1,50. Voordeel van zo'n lage notering is dat er weinig meer af kan en er dus naar boven gekeken kan worden voor de rest van het seizoen.

Op de termijnmarkt was er dinsdag een nieuw dieptepunt met de laatste contracten die op €9,20 verhandeld werden. Het officiële slot kwam echter uit op €9,30. Dat is een daling van €0,60 ten opzichte van maandag.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.