Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt begint de week vlak

De buien die de afgelopen dagen het land overtrokken zorgden op maandag 30 juni bij de opening van de aardappeltermijnmarkt voor een lichte stijging. Deze kon echter niet vastgehouden worden in het verdere verloop van de handelsdag.

Er werd op sommige plekken wellicht meer neerslag verwacht, maar de buien hebben toch wat vocht gebracht voor de aardappelen. Na maandag volgen wat droge dagen, maar zonder extreme temperaturen en dan lijkt volgend weekeinde weer wisselvallig te worden.
Op sommige plekken zijn er goede groeiomstandigheden. Op andere plekken was meer neerslag erg welkom geweest, maar door het uitblijven van hoge temperaturen is het nog geen slijtageslag voor de aardappelen. Zorgen over de aardappelen blijven echter wel bestaan (phytophthora, structuur van de grond, neerslag), waardoor de markt gemakkelijk steun vindt, zeker nu de weerberichten voor komende dagen droog zijn in plaats van het voorspelde wisselvallige weer dat er aan zou komen.
Een vlakke markt dus, die de argumenten mist om de stap naar boven te maken door de wisselvallige weervoorspellingen, maar genoeg steunpunten blijft vinden om nog weg te blijven van het prijsniveau in de buurt van de €10,00. Daardoor was er een markt met als hoogtepunt €12,00, als laagste punt €11,20 en een slot van €11,50 (-0,10) voor het april 2015 contract.
Maandag kwam ook de laatste notering van Rotterdam voor dit seizoen. Geen veranderingen meer, een rustige stemming en daardoor noteringen voor frites van €4,00 tot €6,00 en voor export €7,00 tot €8,00.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.