Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt blijft flauw gestemd

Verenigde Telers Akkerbouw noteert inmiddels als laatste in Nederland nog aardappelprijzen. Fritesgeschikt staat al vijf weken achtereen op het bord voor €4 tot €7 per 100 kilo, voor exportaardappelen is de bovengrens de laatste twee weken iets hoger: €8.

Ondanks de beschikbaarheid van Premières vinden de laatste partijen uit de bewaring nog wel kopers. Bij dit prijspeil is het dan ook aantrekkelijke grondstof. Rechtstreekse handel in oude oogst aardappelen van telers met verwerkers is er in Nederland echter nauwelijks. De markt voor fritesaardappelen tendeert dan ook flauw. In het buitenland zien we van hetzelfde laken een pak. Vrijdag 11 juli kwam Belgapom voor het eerst met een notering voor vroege aardappelen, à €5 per 100 kilo. Dat is een fractie van de waarde waarmee het vorige seizoen werd geopend door Belgapom. De aansluiting van oude oogst op de eerste nieuwe aardappelen is dan ook vlot, terwijl vorig jaar percelen noodgedwongen werden doodgespoten om maar grondstof te kunnen hebben.

Proefrooiingen in binnen- en buitenland lijken redelijk tot veelbelovend, maar in rapportages houdt men diverse slagen om de arm. Denk aan zaken als vroegtijdige veroudering en gevolgen van structuur die op zwaardere grond vaak te wensen overlaat. De Duitse aardappelgroothandel Weuthen meldt aanvoer van de eerste partijen Innovator uit de Palts, Rijnland volgt. Weuthen wijst er met klem op dat bij de huidige matige vraag geen ruimte is voor aardappelen waarop iets aan te merken is.

Prognose: stabiel laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.